dissabte, 9 d’agost del 2008

Tranquil gegant tranquil, que és la Guardia Civil...

Tranquil gegant tranquil ♪♫♪ que és la Guardia Civil, tu tranquil... ♪♫, fent la metàfora del conegut, tranquil Jordi tranquil, ♪♫ tu tranquil, que és la Guardia Civil, ♪♫ tu tranquil, a paraules del Rei d’Espanya
Així deia una cançó de La Trinca, que és va fer famosa amb el títol de la “Dansa del Sabre”, i feia referència al intent de Cop d’Estat del 1981.
I també n’hi havia una altre cançó, “La Guerra de l’Enciam”, que parlava del ingrés de l’estat espanyol a la Comunitat Europea, en la que els pagesos francesos no permetien entrar fruita i verdura, i en la que els nois de Canet és disfressaven de gendarmes francesos amb la cantarella “Antree, ♪♫ Antree, a la Comunité, ♪♫ veureu, veureu que bé us ho passareu ♪♫... Doncs aquestes cançons és podrien adaptar, salvant les distàncies, amb el que va passar diumenge passat als geganters de Malgrat de Mar que tornant de la Trobada de Gegants d’Andorra, no els van deixar passar per la duana, per què no tenien el document de transit de mercaderies europees.
Imagineu l’escena, un autocar carregat de gent, bona gent, amb mainada, i quan arriben a la frontera, ve la “benemèrita”, i els hi diu que no poden passar per què no saben si els gegants han estat comprats a una botiga.
La cara d’estupefacció deuria ser de llibre. Les forces de l’ordre duaner van imposar la llei amb tota la regla, i els geganters dient que un gegant de quatre metres no és ven a les botigues de “souvenirs”.
És va contactar amb l’alcaldessa de Malgrat, amb la Policia Local, Mossos d’Esquadra, i la oficial de torn dient que només parlaria amb el sots-delegat del govern a La Seu d’Urgell, no volia atendre a raons.
Els geganters d’Andorra, és van endur els gegants de tornada a Andorra, i els han hagut de tornar a buscar aquesta setmana, aquesta vegada sense problemes. A veure si sota els cavallets i faldilles portaven els formatges, Ipods, licors, tabacs...
Quina collonada, com si els membres del “cuerpo”, no estiguessin assabentats del que és la Tradició Gegantera a casa nostra.Per bona font que tinc, la oficial de torn va dir que si deixava passar aquest fet,”seria una mancha en el expediente”, una de dues, o és molt curta de gambals, o te molta mala llet, i només volia tocar allò que no sona.
La qüestió és que a partir d’ara, nois tots a la Cambra de Comerç a recollir la documentació per passar fronteres no adscrites a la Comunitat Europea
Una vegada més, abús d’autoritat, i tot el que els que fa tuf a Catalunya, amorra’t al piló.
Proposo dues coses:
1-que a partir d’ara posem una data i fem una Trobada de Gegants a la Frontera convidant a participar a totes les Policies, i així ens veurien amb més bons ulls.
En fi, no fa prou calor, que encara hi ha algú que se li escalfen les idees.
2-Demanar a La Trinca, que faci una excepció, i editi un disc, parlant d’aquest fet.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb la de problemes que han tingut els gegants amb el pas del temps (problemes polítics, religiosos i socials...), mai havia passat res així, impresionant però llastimòs.

Espero que això no faci que els geganters ens veiem limitats només a sortir per aquí...


Daniel Porta

Anem de Gegants
http://anemdegegants.wordpress.com

Anònim ha dit...

Doncs noi, molt hem temo, que a partir d'ara haurem de passar per la Cambra de Comerç, pagar i callar.
Això només farà que obrir la caixa dels trons.

Els Capgrossos

Els Capgrossos
Les figures més petites